Anodiseren

Wat is anodiseren?

In een bad met verdund zwavelzuur wordt door een electrochemisch proces een oxidelaag gevormd. Aan het oppervlak van het aluminium wordt het aluminium omgezet in aluminiumoxide. In tegenstelling tot andere oppervlaktebehandelingen wordt bij het anodiseren geen laag aangebracht op het aluminium, maar wordt de beschermende laag opgebouwd uit het aluminium zelf. Een kenmerk van anodiseren boven een lakafwerking, is dat het metaalaspect (metal-look) van het mooie aluminium behouden blijft.

Waarom 'anodiseren'?

Anodiseren dient primair ter bescherming van het aluminium tegen corrosie (aantasting van het aluminium). Secundair kun je door middel van anodisatie het aluminium verfraaien door het een voorbewerking en/of een kleur te geven.

 

Vraag een adviesgesprek aan over risicomanagement bij anodiseren

Anodiseren

Laagdikte

Anodiseren kan in verschillende laagdiktes. We onderscheiden hierbij de volgende klasses / laagdiktes: 5, 10, 15, 20 en 25 micron. Advies binnentoepassingen 5-10 micron, buitentoepassing: 15-20 micron en 25 micron voor buitentoepassingen in een agressiever milieu (bijvoorbeeld aan de kustlijn of bij spoorwegen).

Laagdikte

Badafmetingen

De badafmeting bepaalt de maximale productafmeting.

Alucol heeft anodiseerbaden met de volgende afmetingen: 

- Badafmeting naturel anodiseren: 22.000 x 1.300 x 2.000 mm (l x b x d)

- Badafmeting kleuranodiseren: 7.600 x 350 x 1.500 mm (l x b x d)

 

 

 

Bad afmetingen