+31 (0)475 260 200

Anodiseren

Wat is anodiseren?

In tegenstelling tot andere oppervlaktebehandelingen wordt bij het anodiseren geen laag aangebracht op het aluminium, maar wordt de beschermende laag opgebouwd uit het aluminium zelf. In een bad met verdund zwavelzuur wordt door een electrochemisch proces een oxidelaag gevormd. Aan het oppervlak van het aluminium wordt het aluminium omgezet in aluminiumoxide.  Een kenmerk van anodiseren boven een lakafwerking, is dat het metaalaspect (metal-look) van het mooie aluminium behouden blijft.

Waarom 'anodiseren'?

Anodiseren dient primair ter bescherming van het aluminium tegen corrosie (aantasting van het aluminium). Daarnaast biedt anodisatie met een specifieke voorbewerking of kleuring de mogelijkheid om het aluminium te verfraaien.

Vraag een adviesgesprek aan over risicomanagement bij anodiseren

Alucol Anodisering
Laagdikte Alucol Anodisering

Laagdikte

Alucol kan anodiseren in verschillende laagdiktes. We onderscheiden hierbij de volgende klasses / laagdiktes: 5, 10, 15, 20 en 25 micron. Voor binnentoepassingen adviseren we 5-10 micron. Voor algemene buitentoepassingen is het advies 15-20 micron en voor buitentoepassingen in een agressiever milieu 25 micron (bijvoorbeeld aan de kustlijn of bij spoorwegen). Waarbij de laagdikte ook bepalend is voor de mate van reflectie van de uiteindelijke glans finish.

Badafmetingen

De badafmeting bepaalt de maximale productafmeting. Alucol heeft anodiseerbaden met de volgende afmetingen:

  • Badafmeting naturel anodiseren (uniek in de wereld): 22.000 x 1.300 x 2.000 mm (l x b x d)
  • Badafmeting kleuranodiseren: 7.600 x 350 x 1.500 mm (l x b x d)

We adviseren u graag over de mogelijkheden voor het anodiseren van uw specifieke product.

Badafmetingen Alucol Anodisering