+31 (0)475 260 200

Ons verhaal

Alucol: vanaf 1971 innovatief (kleur)anodiseren

Alucol anodiseert en kleurt aluminium en is marktleider in de Benelux. We beschikken over twee reeksen met procesbaden. Een reeks voor het anodiseren en kleuren van aluminium tot lengtes van 7,5 meter. En een reeks met procesbaden – uniek in de wereld - voor lengtes tot 22 meter lang om naturel te anodiseren. Hierin anodiseren we onder andere bootmasten. Maar ook zware aluminiumconstructies of -onderdelen tot een gewicht van 2,5 ton. Door onze unieke kleurmogelijkheden worden onze oppervlaktebehandelingen steeds vaker gebruikt in de architectuur, utiliteitsbouw en industrie.

Lees hieronder ons verhaal van (bijna) 50 jaar innovatief (kleur)anodiseren en waarde toevoegen voor onze klanten.

Alucol 1971
Alucol Frans Wuts

Ons verhaal begint officieel in 1971. Oprichter Frans Wuts maakte als student Werkbouwkunde en later bedrijfsleider binnen diverse (stage)bedrijven kennis met het proces anodiseren. Het boeide hem mateloos en het ondernemersbloed uit zijn familie maakte dat Frans ondernemer wilde worden. Begin jaren ‘70 begon hij dan ook met enkele werknemers met het opzetten van een anodiseerbedrijf in Neer. Frans geloofde namelijk in de toekomst van aluminium als product en anodiseren als proces. Het zou traditionele materialen kunnen vervangen en nieuwe mogelijkheden bieden; hoe actueel is deze visie!

Een bedrijfsnaam was snel gekozen: Alu van aluminium en col van color. Want gekleurd anodiseren, dát zag hij als zijn specialisatie, toen al.

Het kleine team bouwde een fabrieksgebouw met kantoortje op het huidige adres. Inmiddels is de oude lijn gemoderniseerd maar enkele originele delen zijn nog in tact. Na 50 jaar nog steeds kwaliteit.

Brons: de eerste anodiseerkleur

Kort na de oprichting begon Frans te experimenteren met het kleuranodiseren. Het eerste gekleurd geanodiseerd aluminium had de kleur brons en werd verwerkt in een gebouw in het Duitse Mönchengladbach. Zoon Roderik (en latere eigenaar) vertelde dat als het gezin dat gebouw passeerde, vader dit altijd memoreerde.

Frans was het liefst op de werkvloer om, samen met zijn team, te vernieuwen en verbeteren. Zijn organisatie was overzichtelijk en plat. In 1996 werd de eerste bedrijfsleider benoemd: een chemisch ingenieur in plaats van een bedrijfskundige. Het was tekenend voor zijn visie: vakkennis stond voorop.

Zoon Roderik Wuts

In 2000 kwam Frans’ zoon Roderik Wuts bij Alucol werken. Hij moderniseerde de administratieve processen, investeerde in een website en werd ISO 9001 gecertificeerd. In 2002 nam Roderik Alucol over van zijn vader. Na het professionaliseren van het it-systeem werd ingezet op het aanbieden van een track- & trace-systeem voor klanten. Alucol was het eerste anodiseerbedrijf in Nederland met een dergelijk systeem.

Maar hoe kon klanten nog meer toegevoegde waarde worden geboden? Dit bleek supply chainmanagement te zijn. Klanten zijn – nog steeds – positief verrast over onze Lean-manufacturing: we willen maximale waarde voor onze klanten realiseren met zo min mogelijk verspillingen!

Alucol Roderik Wuts

22 meter anodiseerlijn

De volgende stap om uniek te blijven was het, door Roderik, ontwikkelen van een 22 meter lange anodiseerlijn in 2005. De hele lijn is – in navolging van zijn vader – zelf ontworpen door een intern team engineers. De crisis vanaf 2008 maakte het spannend, maar in 2011 werd de, nog steeds unieke 22 meter lijn in gebruik genomen. Binnen 1 jaar was deze lijn winstgevend.

BWB-Group

De specialisatie in het (kleur)anodiseren, de unieke 22 meter lijn en de lean-manufacturing bleven niet onopgemerkt. De Zwitserse BWB Group een grote Europese speler in oppervlaktebehandelingen met wereldwijde klanten – toonde in interesse in overname. Sinds 2016 opereert Alucol zelfstandig binnen de BWB Group. We delen onze expertise en kennis en kunde en blijven leren van elkaar. Een win-win situatie voor allebei.

Alucol Frank Veelenturf

Directeur Frank Veelenturf

Sinds 2016 leidt Frank Veelenturf Alucol. BWB vroeg zijn toenmalige bedrijfsleider Frank de algemene leiding over te nemen. Frank heeft dezelfde passie als Frans en Roderik voor het (kleur)anodiseerproces. Evenals het – samen met zijn team - toepassen van en inspelen op nieuwe ontwikkelingen en het continu verbeteren van producten of processen. De afgelopen jaren heeft Alucol veel geïnvesteerd in uitbreiding van de capaciteit en de modernisering van alle productieprocessen. Het belang van klanten blijft daarbij voorop staan. Ook het milieu speelt een steeds belangrijkere rol. Sinds begin 2019 beschikt Alucol ook over een ISO14001 certificaat.

Om ons in het kleuranodiseren te kunnen onderscheiden werken we aan de verdere uitbreiding van ons programma.

Alucol voegt toe

Alucol denkt (creatief) mee, blijft ontwikkelen en continu verbeteren. En daarin gaan we ver! We zetten onze kennis natuurlijk in om onze klanten het beste product tegen een scherpe prijs te leveren. Maar we adviseren ook over efficiënte logistieke stromen, het voorkomen van faalkosten of het zo duurzaam mogelijk verpakken. Ontwikkelen doen we ook als team. We blijven investeren in (technische) kennis, maar ook in het kansen bieden aan jong talent.

Iedereen (op de arbeidsmarkt) mee laten doen

We geloven erin dat ieder mens talenten heeft. Daarom bieden we al ruim 15 jaar een 10-tal medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt, een volwaardige, beschermde werkplek binnen onze productie. We werken hiervoor samen met Westrom. Het is een waardevol team binnen onze Alucolfamilie! Iedereen mee laten doen, dat dragen we ook lokaal uit. We zijn betrokken bij de buurt, de lokale voetbalclub, de schutterij en ondersteunen lokale evenementen.

Toekomstgericht

Veilig, duurzaam en gezond werken vinden we belangrijk. We kopen natuurlijk duurzaam materieel, materiaal en goederen in. Maar we zijn ons ook bewust van de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen en willen milieu-incidenten voorkomen. Het verminderen van ons energieverbruik, afvalscheiding en hergebruik zijn continue verbeterprocessen. Zo dragen we bij aan het behouden of zelfs verbeteren van de (lokale) natuur.

U leest het: de visie van oprichter Frans Wuts is zelfs na 50 jaar nog springlevend. Het geeft ons vertrouwen in de toekomst!

Alucol anno 2022